DNS Adminisztrációs Felület Útmutató

A Rendszerinformatika Zrt. Ügyfélkapuján lévő DNS Adminisztációs felületén keresztül ügyfeleink a megvásárolt domainekhez igényelhetnek DNS kezelői felületet. Ezen keresztül A, AAAA, MX, CNAME és TXT rekordok beállítására van lehetőség.

Az ingyenes DNS Adminisztrációs felület előfeltétele, hogy az adott domain nálunk legyen megvásárolva, a DNS Adminisztráció ingyenes opció is legyen megrendelve. Abban az esetben, ha nem lett megrendelve a domainnévvel együtt az opció, utólag is tudjuk aktviválni, kérjük lépjenek velünk kapcsolatba.

A felületet a főmenün keresztül a Domainek - DNS Adminisztrációs Felület menüpontokon lehet elérni:

A megjelenő listából ki kell választani a domain nevet, melynek DNS rekordjait szeretnénk változtatni, itt kell rákattintani a domain nevére, vagy a Szerkesztés-re.
A domain név “DNS Kezelés” oldalon a már felvett rekordok listáját tekinthetjük meg. ( Alapbeállításként csak egy CNAME rekord létezik, mely a domain “www” rekordot a domain névre írányítja, így az adott weboldal www és www-nélküli elérése is azonos lesz.)

A már beállított rekordokat a “Beállítások mentése” gomb fölött tekinthejük meg, alatta pedig új rekordokat tudunk felvenni.Három infórmációra van szükségünk a rekordok kiolvasására és felvételére, amelyek a következők:

Domain név: az adott domain, illetve aldomain neve, amelyre a rekordok bevannak/belesznek állítva. Minden egyes sor egy adott domainhez/aldomainhez fűződik.

Pl.: www.rendszerinformatika.hu, rendszerinformatika.hu, teszt.rendszerinformatika.hu

Domain névnek nevezzük a .hu vagy más domain végződés előtt lévő első karakter láncot (pl.: google.hu, rendszerinformatika.hu, servira.com), aldomainnek pedig a domain név előtt lévő karakter láncot (pl.: members.rendszerinformatika.hu, smtp.axpnet.com), ezek ponttal vannak elválasztva egymástól.


TTL Rekord
 (opciónális): Szolgálunk egy alapbeállítással, így ha nem világos a TTL Rekord használata, nem szükséges módosítani, de mindenképp hasznos tudni, hogy ez is módosítható.


Típus
: A felületen felvehető rekordok típusa 5 lehet, amelyek a következők:

A Rekord: Az adott domain/aldomain a beírt IP Címre mutasson (legtöbbet használt)

AAAA Rekord: Az adott domain/aldomain a beírt IPv6 címre mutasson

MX Rekord: Az adott domain/aldomain levelező szerverének hosztneve (semmiképp sem IP cím, csakis hosztnév pl. mail.rendszerinformatika.hu ). Az MX rekord típus kiválasztásakor egy Príorítás rész is megjelenik, ha nem egyértelmű használata, csak egy “10”-est kell beírni.

CNAME Rekord: Átírányításra használják átalában, egy névről egy másikra mutat.

TXT Rekord: Egy bizonyos karakterláncokat tartalmazó rekord (google sites megerősítésére használandó a legtöbb esetben).


Kívánt Rekord (Target)
: A típustól függöen IP cím, illetve hosztnév beírása szükséges.


Példák:


A rinf.hu levelezés beállítása mail.rinf.hu -ra:

Domain név: rinf.hu

TTL: 14440 (alapértelmezett)

Típus: MX

Kívánt rekord (Target): mail.rinf.hu

Príoritás: 10


A “Beállítások mentése” gombra kattintva mindenképp mentsük el a frissen felvett adatokat.
A rekord beállítása, rinf.hu mutasson a 88.151.98.20 -as IP címre:

Domain név: rinf.hu

TTL: 14440 (alapértelmezett)

Típus: MX

Kivánt rekord (Target): 88.151.98.20


CNAME rekord beállítása, webmail.rinf.hu megnyitása esetén ugyan azt érjük el, mint mail.rinf.hu esetén (lehet egy akár webes email felület is):

Domain név: webmail.rinf.hu

TTL: 14440 (alapértelmezett)

Típus: CNAME

Kivánt rekord: mail.rinf.huTermészetesen a felvett rekordokat törölni is lehet a “Törlés”-re kattintva.Abban az esetben, ha bármi egyéb gond felmerül, nyugodtan lehet minket keresni a következő módon:

1.) Az ügyfélkapun keresztül “Új hibajegy” menüpont alatt, majd a “Domain” részre kattintva lehet velünk kapcsolatba lépni.

2.) A help@rendszergazdak.hu illetve selfservice@rendszergazdak.hu email címeken.

 
  • 141 felhasználó találta hasznosnak
Hasznos volt a válasz?